Hield jouw geliefde zo van reizen en had hij of zij de wens om na zijn of haar overlijden de as in een favoriet land uit te strooien? Dan vraag je je wellicht af of je wel zomaar een urn mee naar het buitenland mag nemen. Mag je een urn bijvoorbeeld meenemen in een vliegtuig? En zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden? In dit artikel vertellen we je alles over regels en wetten voor het internationaal vervoeren van een urn.
Mag een urn mee naar het buitenland?
Ja, het is toegestaan om een urn mee te nemen naar het buitenland, bijvoorbeeld om de as te verstrooien. Houd er echter rekening mee dat elk land zijn eigen regels en voorschriften heeft. Het is daarom verstandig om vóór vertrek contact op te nemen met de ambassade van het land waar je naartoe reist, zodat je zeker weet dat je je aan de geldende regels houdt voor het vervoeren van de urn en het verstrooien van de as.
Regels en wetten voor het internationaal vervoeren van een urn
Of je een urn naar het buitenland kunt meenemen, is afhankelijk van de wet- en regelgeving van het land van bestemming. Over het algemeen is het toegestaan om een urn mee te nemen, maar er zijn enkele belangrijke zaken waar je op moet letten.
Luchtvaartmaatschappijen en douanevoorschriften: Controleer altijd het beleid van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist. Veel maatschappijen hebben specifieke vereisten, zoals een overlijdensakte of een verklaring van crematie.
Reizen met de auto: Als je met de auto reist, informeer dan bij de autoriteiten van de landen die uje doorkruist naar hun regels voor het vervoeren van een urn. Zo voorkom je onverwachte problemen onderweg.
Regels van het bestemmingsland: Elk land heeft zijn eigen regels voor het invoeren van menselijke as. Het is belangrijk om vooraf te onderzoeken wat de wetgeving van het land van bestemming is. Dit kun je doen door contact op te nemen met de ambassade.
Verpakking en identificatie van de urn: Zorg ervoor dat de urn goed verpakt is om beschadiging te voorkomen. Gebruik een stevige asbus en zorg voor duidelijke identificatie, zoals de naam van de overledene en andere relevante informatie.
Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat het meenemen van een urn naar het buitenland soepel verloopt, of je nu met het vliegtuig of met de auto reist.
As meenemen in het vliegtuig
Het is mogelijk om de as van een overledene mee te nemen in het vliegtuig, maar de regels kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Hier volgt een overzicht van de richtlijnen van enkele populaire maatschappijen:
KLM: Je kunt de urn in zowel uw hand- als ruimbagage meenemen. Let erop dat de urn niet van metaal is en goed verpakt en verzegeld is, zodat deze niet als urn herkenbaar is. Toon bij de veiligheidscontrole het crematiecertificaat.
Transavia: De urn mag niet worden geopend aan boord. Je dient een overlijdensakte en een verklaring van het crematorium mee te nemen, waarin staat dat de as van de overledene in de urn zit. De urn mag niet van metaal zijn.
Ryanair: Het is toegestaan om de as mee te nemen in je handbagage, bovenop de normale toegestane hoeveelheid. Zorg ervoor dat je een kopie van het overlijdenscertificaat en het crematiecertificaat bij u heeft.
EasyJet: De as mag mee in de handbagage, mits deze goed verpakt is in een geschikte urn of container. Je moet een kopie van zowel de overlijdensakte als het crematiecertificaat kunnen tonen. Meld bij de veiligheidscontrole dat u as vervoert.
TUI Fly: Je kunt de urn in uw handbagage meenemen, zolang deze goed verpakt is. Vergeet niet een overlijdensakte bij je te hebben.
Wil je niet alle as van de overledene in het buitenland verstrooien? Dan kun je ook een mini urn vullen en deze meenemen en uitstrooien. In een mini urn kan een kleine hoeveelheid as. Hoewel je in dit geval dan minder as vervoert, gelden nog steeds al bovenstaande regels.