Voorkomen is beter dan genezen, maar wat als je de situatie niet meer hebt kunnen voorkomen? Hoe kun je het beste handelen in de nasleep van een vervelend ongeval en de schade die je daarbij hebt opgelopen (zowel psychisch als lichamelijk)? Wanneer je op vakantie bent, zal je waarschijnlijk niet al te veel nadenken over eventuele ongevallen die plaats zouden kunnen vinden tijdens je vakantie. Helaas zou het je zomaar kunnen overkomen dat je net wilt oversteken, maar aangereden wordt door een motorbestuurder die te hard reed. Dit is uiteraard geen leuke ervaring en daarbij zal je ongetwijfeld letselschade oplopen. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Ook ben je geld kwijt aan de kosten voor je herstel na het ongeval dat je hebt meegemaakt. In deze situatie heb jij recht op schadevergoeding, maar hoe krijg je die en hoe kan je dit makkelijk regelen?
Weet waar je recht op hebt
Na het oplopen van letselschade heb je als individu een hoop te verwerken. Je moet zowel lichamelijk als mentaal herstellen van de ervaring. Je bankrekening heeft waarschijnlijk ook een deuk opgelopen van de kosten die je kwijt was aan het ongeval. Het is begrijpelijk als je dan geen puf meer hebt om ook nog zelf achter je schadevergoeding aan te gaan. Hoe weet je waar je precies recht op hebt en wat zijn de regels bij het krijgen van schadevergoeding? Als je zo iemand bent die denkt: ‘Laat maar zitten, te veel moeite’, is het raadzaam om experts hierbij in te schakelen. Zij nemen deze zorgen uit je handen en zullen deskundig advies kunnen geven, omdat ze kennis hebben van de wet in dit vakgebied. Hierbij hoef je ook niet zelf contact op te nemen met de tegenpartij die mogelijk verantwoordelijk is voor jouw opgelopen letselschade, want dat doen deze experts voor je.
Een vergoeding bij psychische schade
Een ander onderdeel dat onder schadevergoeding valt, is smartengeld. Dit geld dient als een tegemoetkoming voor eventueel psychisch leed dat je hebt opgelopen aan het ongeval. Dit kan depressie zijn, maar ook stress of andere klachten. Het is echter wel lastiger om deze immateriële schadevergoeding (het smartengeld) te claimen dan materiële schadevergoeding. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je daadwerkelijk psychische klachten hebt opgelopen en dat deze afkomstig zijn van het ongeval. Degene die aansprakelijk zou zijn voor jouw psychische schade, moet deze schade ook erkennen. Uiteindelijk is het lastig om de exacte hoogte van het smartengeld te berekenen, omdat letselschade kan variëren van licht tot zwaar letsel, waarbij de vergoeding hoger wordt naarmate het letsel zwaarder is.
Voorkomen is beter dan genezen
Tenslotte nog wat laatste advies: wees gewoon voorzichtig en alert op eventuele ongevallen. Neem bijvoorbeeld altijd je telefoon mee om voor hulp te bellen en je legitimatiebewijs ter identificatie. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.