Goed voorbereid op vakantie gaan betekent ook je voorbereiden op ongelukken of calamiteiten. Volg een BHV cursus en wordt burgerhulpverlener zodat je de buurman, buurvrouw, buurkinderen of je eigen familie kunt helpen bij een ongeluk op het vakantiepark of de camping. Met onze online BHV cursus leer je alles over hoe je in een noodgeval moet helpen. Van reanimeren tot een pleister plakken en van een brandje blussen tot ontruimen, alle mogelijke ziektebeelden en verwondingen komen aan bod in de cursus. Het kan maar zo gebeuren dat je ervoor staat onderweg naar je vakantieadres gebeurt er een ongeluk, op de camping zakt iemand in elkaar of je dochter snijdt zich in haar vinger tijdens de BBQ. Wat moet je dan doen? Volg onze cursus en je kunt handelen in deze situaties.
De cursus
Nog nooit een BHV cursus gevolgd? Kies dan voor BHV opleiding. In deze cursus leert u in 6 tot 8 uur alle basishandelingen op het gebied van levens en niet levensreddende eerste hulp en brand en ontruiming. Door middel van leerzame filmpjes, vlot leesbare tekst en vragen die u moet beantwoorden leer je de theorie op een leuke en makkelijke manier. Heb je de cursus afgerond dan weet je hoe je moet én kunt handelen in een noodsituatie. Heb je al eens eerder een BHV cursus gevolgd kies dan voor de BHV herhaling. Met deze cursus kun je in 3 tot 4 uur al je kennis weer een boost geven en ben je weer helemaal up to date.
Inhoud
De inhoud voldoet aan de richtlijnen die in Nederland gebruikelijk zijn en gebruikt worden. Bij de module eerste hulp worden de volgende onderwerpen behandelt: Reanimatie en AED, levensbedreigende stoornissen in de ademhaling, circulatie en bewustzijn, verwondingen, verbanden, brandwonden, wervelletsel, botbreuken, ontwrichtingen, kneuzingen, verstuikingen, oogletsel, vergiftiging, ziekteverschijnselen en het verplaatsen van een slachtoffer uit een gevaarlijke situatie. Bij de module brand en brandbestrijding worden de volgende onderwerpen behandelt: het verbrandingsproces, brandklassen, blusstoffen, blusmiddelen, blusregels en gevaren bij brandbestrijding en hulpverlening. Bij de module ontruimingen worden de volgende onderwerpen behandelt: vluchtroute, ontruimingssignaal, procedures, en de verzamelplaats.
Reanimatie en AED
De reanimatie is een belangrijk onderdeel van de BHV. Jaarlijks hebben veel mannen en vrouwen te maken met een hartstilstand of hartritmestoornis. Dit gebeurt vaak als men zich kan en gaat ontspannen tijdens de vakantie. Dit kan levensbedreigend zijn en snel ingrijpen verhoogt de kans op overleven. Een reanimatie bestaat uit borstcompressies en beademen. Met borstcompressies wordt de pompfunctie van het hart nagebootst en met beademen wordt zuurstof aan het bloed toegevoegd. Bel altijd 112 bij het vermoeden van een hartstilstand en laat indien mogelijk een AED halen. Start altijd met 30 borstcompressies gevolgd door 2 beademingen. Het is belangrijk om de borstcompressie voldoende diep te doen. De borstkas moet 5 tot 6 cm worden ingedrukt. Het tempo van de compressies is hoog 100 tot 120 keer per minuut. Als je met met twee personen bent ga dan afwisselen zodat je de reanimatie langer vol kunt houden. Bij het beademen gebruik je de hoofdkantel-kinliftmethode. Door het hoofd achterover te kantelen komt de luchtweg vrij en kun je 2x 1 seconde lucht in de mond van het slachtoffer blazen. De borstkas moet omhoog komen en weer inzakken voor de volgende beademing. Als een beademing mislukt dan niet opnieuw proberen. Maximaal 2 maal daarna weer beginnen met de borstcompressies. Als er een AED is gehaald kunt u die laten aanleggen door een omstander. Volg de instructies op de AED en plak de elektrodes zoals aangegeven op de verpakking. Ga door met reanimeren totdat er professionele hulpverlening is en zij het van je overnemen.
Brand
Brand in de caravan is een nare ervaring. Zorg altijd dat er een schuimblusser van 6 liter aanwezig is. Met een schuimblusser kunt je een vastestofbrand blussen en tevens elektrische installatie of droger/wasmachine tot 1000 Volt. In veel campinggebouwen is een slanghaspel aanwezig om een beginnende brand mee te blussen. Let goed op wat u gaat blussen. Water is alleen geschikt voor de meeste vaste stoffen. Water is niet geschikt voor branden met elektriciteit, vloeistoffen en metaalbranden. Het voordeel van water is dat het snel koelt en de brand zal doen afnemen. Bel bij brand altijd 112! Bij het gebruikt van een slanghaspel rolt u eerst de slang circa twee meter af en zet daarna de druk op de slang (kraan open). Controleer of er druk op de slang staat door de spuitmond even open te draaien. Leg de straalpijp op de grond en rol de slang af in lussen. Neem de slang in de ene hand en de straalpijp in de andere hand en loop richting de brandhaard. Vanaf circa 10 meter afstand opent u de straalpijp op een sproeistraal en richt op de onderkant van de vlammen. Als de vlammen zijn gedooft blust u na met ee brede sproeistraal. Controleer of het vuur echt uit is.
Ontruiming
Heb je een hotel geboekt voor je vakantie check dan altijd de vluchtroute. In iedere hotel hangen ontruimingstekeningen met vluchtroutes. Bekijk als je aankomt deze routes met je hele familie en kijk of de vluchtroute toegankelijk is en of vluchtroutes niet geblokkeerd worden door allerlei spullen of sloten op vluchtdeuren.
Online
Nieuwsgierig geworden naar alle onderwerpen? Volg dan een online BHV cursus. Heeft u alle hoofdstukken doorlopen en 80% van de vragen juist beantwoord dan ontvangt u van ons een certificaat wat 1 jaar geldig is. U kunt dan helpen als het nodig is.